Chapter 13

Why Do We Fall Ill?

Intext question and answer

Page no 178

1. State any two conditions essential for good health.
Ans. Proper nutrition, health surroundings.

2. State any two conditions essential for being free from
Ans. A healthy state of body and mind *Free from disease-causing organisms. 3.  Are the answers to be about questions necessary the same or different? Why? Ans: The answers are more or less the same because the health of a person depends on the individual itself as well as the environmental conditions.
3. Are the answers to be about questions necessary the same or different? Why?
Ans: The answers are more or less the same because the health of a person depends on the individual itself as well as the environmental conditions.
Page no 180

1. List any three reasons why you would think that you are sick and ought to see a doctor. If only one of these symptoms were present, would you still go to the doctor? Why or why not?
Ans:  Two reasons are given below
*I have pain in my stomach and had loose motion twice.
*I have redness in my eye and often sticky substances are coming out. I need to see the doctor because these symptoms may take a serious turn and cause serious disease.

2. In which of the following cases do you think the long -term effects on your health are likely to be most unpleasant?
If you get jaundice.
If you get Lice.
If you get acne. Why?
Ans: Jaundice- in this disease, the person becomes big, loses interest in work. This leads to loss of appetite which further causes weakness. It requires prolonged treatment and rest. In the other two cases, the treatment is not very long and they do not affect the general health of the individual.
Page no 187 

1. Why are we normally advised to take bland and nourishing food when we are sick?
Ans: Food provides us energy and other nutrients for growth and bodybuilding. When a person is sick, he or she is physically weak, the immune system also becomes weak. He or she should be given proper sufficient nutritious food. At the same time the body is weak and is not able to digest spicy and oily food. So, he or she should be given bland but nourishing food like fresh fruit, juices, milk, etc.,

2. What are the different means by which infectious diseases spread?
Ans:  By air- tuberculosis of lungs pneumonia and influenza.
*By food and water- cholera jaundice.
*By direct contact- chicken pox, measles.
*By sexual contact- aids.
*By insect bite- malaria and dengue fever.
*By animal bite- rabies.

3. What precautions can you take in your school to reduce the incidence of infectious diseases?
Ans: The student and parent should be made aware of infectious diseases and their causes.
The student suffering from an infectious disease should be advised to stay at home till they recover completely.
The student should not be asked to maintain personal hygiene like brushing teeth, taking bath etc.,
They should be asked to keep their surroundings clean.

4. What is immunization?
Ans: The practices of providing immunity to a person against particular diseases by giving vaccination is called immunization.

5. What are the immunization programs available at the nearest Health Center in your location? Which of these diseases are major health problems in your area?
Ans: The student needs to visit the Health Center or hospital in their neighborhood to find the programs.
Exercise question and Answers

1. How many times do you fall ill in the last year? Why word the illness?
(a) Think of one change in your habits in order to avoid any of most of the above lines.
(b) Think of 1 change you would wish for in your surroundings in order to avoid most of the above illness.
Ans:
SL.NO ILLNESS IN LAST ONE YEAR (a)    CHANGE IN MY HABIT (b)   CHANGE IN THE SURROUNDINGS
1. INFLUENZA Do not eat on the roadside. Eateries outside in the open to be controlled.
2. DENGUE Use mosquito nets. Keep the surroundings without stagnant water, avoid mosquito breeding.
1. A doctor/nurse/health worker is exposed to more sick people than others in the community. Find out how she/he avoids getting sick himself/herself.
Ans: They avoid getting sick as they use hand gloves and the practice hygienic habits like washing hands etc.,

2. Conduct a survey in your neighborhood to find out what the three most common diseases are. Suggest three steps that could be taken by your local authorization to bring down the incidents of their diseases
Ans:
SL.NO COMMON DISEASES STEPS TO BRING DOWN THE INCIDENCE OF THESE DISEASES
1. Smallpox Vaccination
2. Polio Polio drops
3. Dengue Avoid stagnating water
3. A baby is not able to tell her / his caretaker that he/ she is sick what would help us to find out
(a) That the baby is sick?
(b) What is the sickness?
Ans: The baby who is young and cannot be able to tell her / his sickness to her / his caretaker the caretaker should:
(a) Look for the symptoms of any diseases. The body does not behave normally and feels uncomfortable and keeps crying and does not feed.
(b)This sickness is decided after the study of the symptoms shown by the children that will help the caretaker to decide that the baby is sick.

4. Under which of the following conditions is a person likely to fall sick?
(a) When she is recovering from malaria.
(b) When she has recovered from malaria and is taking care of someone suffering from Chickenpox.
(c) When she is one of four days fast after recovering from malaria and taking care of someone suffering from Chickenpox. Why?
Ans: Because she is recovering from malaria and she is on a four day fast. This further weakens her body. And she will quickly develop any diseases in such a case as she is already physically weak.
Food helps in fast recovery and maintain good health.

6. Under which the following conditions are you most likely to fall sick?
(a) When you are taking an examination.
(b) When you have traveled by bus and train for two days.
(c)  When your friend is suffering from Measles. Why?
Ans: (c) Measles is a contagious/infectious disease. If a person come in contact with the person suffering from contagious/ infectious diseases he is like to develop the disease.

Important points

  • Health is a state of physical, mental and social well-being.
  • The health of an individual dependson his /her physical surroundings and his /her economic status.
  • Diseases are classified as acute/chronic, depending on their duration.
  • Diseases may be due to infectious or noninfectious
  • Infectious agents belong to different categories of organisms and may be unicellular and microscopic or multicellular.
  • The category to which a disease-causingorganism belongs decides the type of treatment.
  • Infectious agents are spread through air, water, and physical
  • Prevention of disease is more desirable than a successful treatment.
  • Infectious diseases can be prevented by public health hygiene measuring that reduces exposure to infectious agents.
  • Infectious diseases can be prevented by using immunization.
  • Effective prevention of infectious diseases in the community required that everyone should have access to public hygiene and immunization.